Bezbrojne pjesme pjevaju kako vjerojatno i kamen ima dušu...Mi znamo da ju ima!
Kontaktirajte nas: +385 48 210 004

Pomažemo kamenu da Vas opčini!

Klesarstvo Milan Kolar d.o.o. i klesarski obrt Klesar Damir Kolar nalaze se u Koprivničko-križevačkoj županiji, sjedište na adresi Augusta Šenoe 1, Ferdinandovac. Osnovna djelatnost obrta je izrada nadgrobnih spomenika i okvira; rezanje, oblikovanje i obrada kamena; izrada elementa za uređenje interijera (stepenica, šankova, radnih ploha, polica, podova, itd.) i eksterijera (unutarnje i vanjske prozorske klupčice, oblaganje stupova, kamina, ograde, itd.). Trenutno tržište obrta je Hrvatska, s tendencijom širenja prema potencijalnom  inozemnom tržištu.

Geografski pokrivamo preko 7 županija: Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka, Primorsko-goranska, Varaždinska i Zagrebačka županija.

Obrt je osnovan još davne 1957. godine iz ljubavi prema klesarstvu s kojim se cijeli život bavio i moj otac. Ta obiteljska veza i ljubav prema kamenu prenijela se i na moju djecu. Sin  također ima klesarski obrt, a kćerka radi u mom obrtu i među rijetkim žena je s položenim majstorskim ispitom za klesara. To smatram svojim najvećim uspjehom. Obrtnik sam preko 50 godina. Djelatnost obavljam u moderno opremljenom prostoru. Kako stalno ulažem u unaprjeđenje proizvodnih procesa i tržišne konkurentnosti usluga, te modernizacijom postojećih tehnologija želimo postići veću razinu sposobnosti na tržištu u sektoru gospodarstva.

Gledajući unatrag, uviđam da od prvog čekića i dlijeta, do današnjih alata i strojeva, najvažnija je uvijek bila majstorova ruka, jer ona je stvarala oblik koji je dušu kamena otvarao svijetu. Ne iznenađuje stoga da su naši proizvodi stanari brojnih domova originalne atmosfere, kao i oblikovni elementi mnogih javnih prostora gdje nadahnjuju sve koji im prilaze, pa čak i kada im je zadaća svrnuti pažnju posjetitelja na prolaznost ovozemaljskog. 

Ponosan sam da uz tu poeziju kamena koju generacijski iščitavamo nismo zanemarili ni poslovanje tvrtke, pa tako od osnutka bilježimo konstantan rast.

 

​Kako bismo Vam omogućili da Vas kamen impresionira, naš pristup obradi kamenu podrazumijeva profesionalno i odgovorno djelovanje prema svim stranama, prema kupcu, prema dobavljaču i prema svakom zaposleniku.

Posted by: In: Vijesti 27 Mar 2013 0 comments
Ivanka Kolar - Članak Večernji listIako su strojevi jako ubrzali posao klesara, fini ručni rad teško će moći preuzeti stroj – ističe Ivanka Kolar marljivo lijepeći slova.

Iako je diplomirala predškolski odgoj na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, završila sedam stupnjeva engleskog jezika u Koprivnici i položila stručni ispit te stekla tri godine radnog iskustva, 34-godišnja Ivanka Kolar iz Ferdinandovca nedaleko od Đurđevca odlučila je vrtić zamijeniti klesarskom radionicom, a pastele i dječje pjesmice profesionalnim kistom i “pjeskarom” koji oblikuje slova na grobnim pločama. Ivanka je, naime, jedna od rijetkih žena u Hrvatskoj koja se odlučila baviti klesarstvom, zanimanjem za koje će potkraj ovog mjeseca polagati i majstorski ispit u Virovitici.

– Priznajem da groblje ne volim pa taj dio posla prepuštam muškima u našoj obitelji, tati Milanu i bratu Damiru te radnicima. Volim onaj dio posla koji mi je povjeren, nabavu materijala i ured. No najdraže mi je nanošenje, oblikovanje i bojenje slova na grobnim pločama – kaže tiha i samozatajna Ivanka nježno prinoseći kist od vjeveričine dlake hrpi listova među kojima su zlatni listići. Prah od 24-karatnog zlata koji će ispuniti slova nečijeg imena dio je posla koji dolazi tek na kraju, objašnjava Ivanka, pokazujući foliju i strojeve za oblikovanje slova. Računalom se bira vrsta i veličina slova, ona se zatim tiskaju na foliju koja se lijepi na ploču. Višak se skida, a ono što ostane fino udubljuje pod pritiskom posebnim strojem “pjeskarom”. Nakon toga, dolazi prvi sloj boje i poslije njega – zlato.

– Klesarstvo više nije onako naporan posao kakav je bio prije samo petnaestak godina. Strojevi i tehnologija uvelike su ga olakšali, no još zahtijeva ručni rad koji se dugo neće moći zamijeniti – ističe mlada klesarica.

U obitelji Kolar svi su klesari, a Ivanina je žarka želja prekvalificirati se za klesara.

Sestru u tome hrabri samo brat Damir.

 

Izvor: Vecernji.hr